Testament opstellen

Een testament is een akte die vastgelegd wordt door een notaris waarin aangegeven staat wie de erfgenamen zijn en wie waar recht op heeft na het overlijden. Het is hierin mogelijk om toekomstige situaties op te nemen. Als de kinderen bijvoorbeeld een partner krijgen of hertrouwen na het overlijden. Ook kan in het testament wettelijke erfgenamen onterft worden. Voor het afhandelen van het nalatenschap wordt er altijd een executeur benoemd. Deze persoon zal het testament afhandelen.

Wilsbekwaam

Een testament opstellen moet zorgvuldig verlopen. Zo moet de betrokkene wilsbekwaam zijn. Dit houdt in dat de persoon alle gevolgen van het testament begrijpt. Als een notaris twijfelt over de wilsbekwaamheid zal het testament niet worden opgesteld. Dit kan komen door een geestelijke stoornis of dementie. Als het testament is opgemaakt en er later wordt vast gesteld wordt dat de persoon op dat moment niet wilsbekwaam was is het testament niet geldig.

Belangrijk om te weten

Een testament is altijd privé. Niemand heeft het recht om uw testament in te kunnen zien. Zelfs uw partner en kinderen mogen het testament niet zien tenzij u zelf besluit om het testament met iemand te delen. De notaris heeft een geheimhoud plicht. Dit houdt in dat de notaris met niemand de gegevens uit uw testament mag delen.

Testament is altijd individueel

Het is niet mogelijk om een gezamenlijk testament op te stellen. Echtparen kunnen dus niet samen één testament opstellen. Als u toch dingen gezamenlijk wil regelen zoals de voogdij van de kinderen moet u beiden in uw eigen testament deze voogdijbepaling opnemen. Het is aan te raden om in dit geval naar dezelfde notaris te gaan. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de voogdij op exact dezelfde manier in het testament wordt opgenomen.

Herroeping

Een testament blijft geldig totdat er een nieuw testament wordt op gesteld of het oude testament gewijzigd wordt. Om uw testament te kunnen wijzigen moet uw een afspraak maken met een notaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *