Stichting CIS, noodzakelijk voor verzekeraars

Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) is dé stichting voor Nederlandse verzekeraars en gevolmachtigden. CIS beheert namelijk de databank met gegevens van verschillende partijen in de verzekeringsbranche. Denk hierbij aan personen die in aanraking zijn gekomen met een verzekeringsclaim of andere informatie die van belang is voor een verzekeringsmaatschappij. Deze databank is bij uitstek om de verzekeraar te beschermen tegen verschillende vormen van verzekeringsfraude. Het kerndoel van CIS is het behartigen van de belangen van haar gebruikers. Dit doen ze door de gegevens te blijven controleren. Er wordt veel informatie uitgewisseld tussen verzekeringsmaatschappijen, justitie en andere erkende gebruikers van de databank. 

De controle van Stichting CIS

Stichting CIS draagt dus zorg voor de gegevens van de databank. De informatie-uitwisseling van de gebruikers is de basis van de strijd tegen fraude en criminaliteit. In de databank is het namelijk mogelijk om misbruik van financiële producten en diensten te ontdekken en belangrijker nog: voorkomen. Stichting CIS ondersteunt hierbij door gegevens te verzamelen, ordenen en onderhouden. De gebruikers van de databank hebben zo ten alle tijden een correct overzicht. In de praktijk is dit van groot belang voor de verzekeringsmaatschappij. Ter voorbeeld: een consument met een verleden als verzekeringsfraudeur wil graag een autoverzekering afsluiten. Zijn verleden is verwerkt in de databank en dus gaat een verzekeringsmaatschappij hiermee aan de slag. De CIS-databank wordt geraadpleegd en zo komt zijn verzekeringsfraude verleden naar voren. De verzekeringsmaatschappij is dus bekend met het mogelijke extra risico en daardoor eerder geneigd om geen verzekering te vergeven. 

De huidige tijd

Ruim 30 jaar geleden kwamen de grote verzekeringsmaatschappijen in het land samen om een nauwe samenwerking op te starten. Hier ligt ook de basis van Stichting CIS. Voorheen lag de focus van CIS op fraudepreventie maar tegenwoordig gaat het nog een stuk verder. Het accent ligt nu op risico-inschatting en claims. De databank bestaat ondertussen uit 17 miljoen registraties van aangesloten deelnemers. De informatie van databank CIS staat aan de basis van duizenden verschillende beslissingen. Het opsporen van verzekeringscriminaliteit wordt doorgaans gefaciliteerd door de data van Stichting CIS. 

Een andere kant van het verhaal

Bovenstaand verhaal is natuurlijk ontzettend bevorderlijk voor de verschillende verzekeringsmaatschappijen in ons land. De consument heeft vaak geen profijt van de CIS-databank. Sterker nog; op het moment dat een consument geregistreerd staat in de CIS-databank wordt het een stuk lastiger om een reguliere verzekering af te sluiten. Vaak zijn deze registraties gebaseerd op een foute actie in het verleden, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de registratie onterecht is. In dat geval is het mogelijk om een CIS-registratie te verwijderen. Dit is niet eenvoudig maar  advocatenkantoor PHEA kan helpen met juridische ondersteuning tijdens dit proces.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *