Kun je alimentatie wijzigen?

Ben jij gescheiden en krijg je geld van je ex of betaal jij juist aan je voormalige partner? Dan is het goed om eens na te gaan of deze alimentatie wijzigen kan. Veel mensen hebben er geen idee van dat dit in bepaalde gevallen mogelijk is. Zij denken dat het bedrag dat eenmaal vastgesteld is ook zo blijft staan. Alimentatie wijzigen kan niet zomaar, dat klopt, maar onder bepaalde omstandigheden zijn hier zeker mogelijkheden voor. Het is natuurlijk zonde als jij teveel betaalt of als je minder ontvangt dan waar jij recht op hebt. Daarom is het ook zeker geen gek idee om hier nog eens naar te kijken.

Mogelijkheden voor alimentatie wijzigen

Zoals gezegd is een wijziging niet zomaar mogelijk, daar moeten echt goede redenen voor zijn. Met welke redenen kun je de alimentatie wijzigen? Dit is mogelijk als:

  • de omstandigheden gewijzigd zijn
  • het bedrag is vastgesteld op basis van verkeerde informatie
  • het bedrag is vastgesteld op basis van incomplete gegevens

Een scheiding is vaak een heel gedoe en er komt veel bij kijken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wel eens iets fout gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij of je ex-partner verkeerde gegevens aanlevert of dat je bepaalde papieren juist vergeten bent op dat moment. In die gevallen kan de alimentatie wijzigen omdat het oorspronkelijke bedrag dan is vastgesteld op basis van de verkeerde gegevens. Een andere mogelijkheid voor een wijziging is als de omstandigheden in jullie levens sterk wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een promotie met een significante loonstijging. Of bij ontslag, waardoor er opeens juist veel minder inkomsten zijn. Ook het vinden van een nieuwe partner, een nieuw huwelijk kan van invloed zijn. En zo zijn er nog meer zwaarwegende omstandigheden die de hoogte van de alimentatie wijzigen kunnen. Het is daarom ook niet verkeerd om hier dan nog weer eens naar te kijken.

Hulp bij wijziging

Nu is het natuurlijk zo dat jij zelf niet goed kunt bepalen of de alimentatie wijzigen haalbaar is en je weet natuurlijk ook niet welk bedrag het dan wel zou moeten zijn. Gelukkig kun je hiervoor de hulp inschakelen van Meesters & Meer advocaten & mediators. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en zijn daardoor als geen ander in staat om jou hierbij te helpen. Eerst zullen zij jou vragen alle benodigde gegevens aan te leveren en daarmee zullen zij een nieuwe berekening gaan maken. Blijkt daaruit dat de alimentatie wijzigen een optie is, dan zal er contact gezocht worden met jouw ex. Het is mogelijk om in onderling overleg een nieuwe schriftelijke overeenkomst hiervoor af te sluiten. Lukt dit niet en wil jij toch echt dat de wijziging doorgaat? Dan kunnen zij voor jou een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechter zal zich dan buigen over de vraag of jouw verzoek terecht is en zo ja, een nieuw alimentatiebedrag vaststellen. Heb jij het idee dat jij teveel betaalt of juist te weinig ontvangt en wil je kijken of je de hoogte van de alimentatie wijzigen kunt? Neem dan eens contact op met Meesters & Meer advocaten & mediators via alimentatie-wijzigen.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *