Afnemen van een rijbewijs


Heb jij laatst een rijbewijs gehaald? Dan is het belangrijk om te weten dat het rijbewijs ook ingenomen kan worden. Als jouw rijbewijs ingevorderd wordt is dit natuurlijk erg vervelend. Daarom mag dit ook niet zomaar gebeuren door politieagenten. Verder heb jij de mogelijkheid om tegen deze beslissing in te gaan en stappen te ondernemen. Daarnaast kan jij een advocaat inschakelen waardoor het mogelijk is om jouw belangen te verdedigen op een professionele manier. In een ernstig geval waarbij jij jouw rijbewijs echt dringend nodig hebt voor jouw werk dan kan je het beste kiezen voor een advocaat arbeidsrecht.  

Redenen om een rijbewijs in te vorderen


Er zijn een aantal redenen om een rijbewijs in te vorderen. De politie kan dit zelfs alleen doen als er gegronde redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als je te hard hebt gereden. Stel je voor dat je maar liefst vijftig kilometer boven de maximale snelheid zit dan kan het zo zijn dat de politieagent die dit waarneemt jouw rijbewijs afneemt. Dit geldt tevens voor ander onverantwoordelijk rijgedrag, denk hierbij aan rijden onder alcohol. Indien jij hebt gereden met meer dan 1,3 % alcohol in jouw bloed dan wordt je rijbewijs afgenomen als je meer dan vijf jaar een rijbewijs hebt. Als je minder dan vijf jaar een rijbewijs hebt dan geldt een maximaal percentage van 0,8 %.

Agressief rijgedrag


Naast overtredingen die te maken hebben met een hoge snelheid of het gebruik van drugs of alcohol is het tevens zo dat jouw rijbewijs afgenomen kan worden indien jij agressief rijgedrag hebt vertoond. Hierbij geldt dat de criteria iets minder duidelijk zijn en het name aan de agent is die het rijbewijs inneemt om hier een keuze in te maken. De politie moet je allereerst staande houden voordat een rijbewijs afgenomen kan worden.
Staande houding door politie
Staand gehouden worden door de politie betekent niet direct dat je wordt aangehouden en mee moet naar een politiebureau. Bij een staande houding dan zet de politie je even stil en moet je stoppen met rijden. Indien jij zodanig fout hebt gereden of onder invloed hebt gereden en je rijbewijs wordt ingevorderd dan mag je niet meer verder rijden. Soms kan het zelfs zo zijn dat het voertuig waarin jij rijdt wordt ingenomen. Vaak zal de politie dit doen met een reden, als jij het echt niet eens bent met de reden die wordt gegeven dan heb jij de mogelijkheid om hier tegen in te gaan.

Verzoek teruggave rijbewijs


Het is namelijk mogelijk om een verzoek teruggave rijbewijs te schrijven waarin je binnen tien dagen een beslissingstermijn terug zal krijgen. In dit document moet jij vervolgens aangeven waarom jij echt niet zonder jouw rijbewijs kan of waarom de beslissing van de politie om jouw rijbewijs in te vorderen zo onterecht is. De onderbouwing die jij hierin gebruikt moet erg duidelijk zijn. Hoe lang jouw rijbewijs overigens wordt ingenomen hangt van de situatie af. Het is afhankelijk van de overtreding hoe lang jij geen rijbewijs hebt. Dit kan dus tijdelijk zijn en soms ook langdurig.

Kijk op Omnius.nl als je op zoek bent naar een rijbewijs advocaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *