Bond van Wetsovertreders          

Samen op weg naar een betere toekomst

 
 

Perspagina.

Op deze pagina kunt u alle persberichten vinden. Om alle berichten te lezen moet u soms de pagina verversen. Onder de berichten kunt u brieven e.d. vinden.


Persberichten


Terug naar overzicht

09-09-2017

OM: burgemeester Heijmans overschreed grens, maar wordt niet vervolgd


Het Openbaar Ministerie (OM) gaat burgemeester Jos Heijmans van Weert niet vervolgen voor wederrechtelijke vrijheidsberoving. Wel overtrad hij volgens het OM de juridische grenzen door 26 asielzoekers via een noodbevel te dwingen om op het terrein van het azc te blijven.

Het bewijs ontbreekt dat de burgemeester de opzet had om de asielzoekers die op het terrein van het azc in Weert verbleven van hun vrijheid te beroven. De burgemeester legde hen via een noodbevel huisarrest op.

Grenzen
De burgemeester heeft volgens het OM de juridische grenzen wel opgezocht en overschreden door de 26 asielzoekers via een noodbevel te dwingen om op het terrein van het azc te blijven. Dat de burgemeester wilde optreden is volgens het OM 'begrijpelijk'. Dat hij daarbij over de juridische grenzen is gegaan is alleen niet voldoende om tot vervolging over te gaan. 'Gezien de toenmalige spanningen en de overlast is strafvervolging volgens het Openbaar Ministerie niet opportuun', licht het OM toe.

Aangifte
De Bond van Wetsovertreders (BWO) deed aangifte tegen Heijmans. De burgemeester legde huisarrest als noodbevel op aan 26 asielzoekers die op het terrein van het azc in Weert verbleven, dat duurde van 21 december 2016 tot 2 januari 2017. In de aangifte stelde BWO dat de burgemeester zich door het opleggen van huisarrest schuldig heeft gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Onveiligheid
In het strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche naar aanleiding van de aangifte is vastgesteld dat een grote instroom van Noord-Afrikaanse asielzoekers in het azc van Weert zorgde voor overlast en onveiligheid in en rondom het azc.

Noodbevel
Het OM beoordeelt de inzet van het noodbevel door de burgemeester als 'onrechtmatig'. Dat betekent echter geen wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het bewijs dat de burgemeester de opzet had om de betrokken personen zonder wettelijke basis van hun vrijheid te beroven ontbreekt.

De Bond van Wetsovertreders (BWO) probeert via een zogenoemde artikel 12-procedure via het gerechtshof vervolging van burgemeester Heijmans af te dwingen.
(Zie onder de beslissing van het OM)

 Gescand vanaf een MFP.pdf


Terug naar overzicht